Welk rijbewijs is waarvoor nodig?
Er zijn nog vrij veel onduidelijkheden over wat je met een B-en een E achter B-rijbewijs mag. Wij leggen het u graag uit.
Rijbewijs B
Met een rijbewijs B mag u een personenauto met aanhangwagen besturen. De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan 750 kilo.
In bepaalde gevallen mag u, met alleen rijbewijs B, een aanhangwagen trekken die zwaarder is dan 750 kilo. U moet dan voldoen aan twee voorwaarden:
Rijbewijs BE
Met rijbewijs BE bent u niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen. Let wel op de volgende aspecten:
Let goed op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig. Stel uzelf de volgende vragen:
Deze gegevens staan meestal vermeld op het kentekenbewijs. Ook het typeplaatje van de trekhaak en het instructieboekje bieden wel een uitkomst.
Wat is de maximum massa van het trekkende voertuig?
Evenals het gewicht van de aanhangwagen, is ook het gewicht van de totale combinatie met een rijbewijs BE niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kilo zijn. Zorg er wel voor dat het trekkende voertuig een maximum massa heeft die lager is dan 3500 kilo. Is die hoger, dan hebt u een groot rijbewijs (categorie C ) nodig.
Wijdverbreide misverstanden
Veel bestuurders denken dat de bouw, of technische mogelijkheden van het voertuig dat getrokken wordt, van invloed is op hun rijbevoegdheid. Dat is niet het geval. De volgende zaken zijn niet relevant als het gaat om het rijbewijs B of BE: